Ibland vill man renovera eller bygga om i sin lägenhet. Det är viktigt att du då känner till att det kan krävas tillstånd av föreningen för detta (se föreningens stadgar och Bostadsrättslag (1991:614)).
Föreningen strävar efter att varje medlem ska ha största frihet att utforma sitt boende. I allmänhet har därför styrelsen inget att invända om du vill bygga om i lägenheten.
För att göra det enkelt och tydligt har styrelsen arbetat fram ett regelverk för ombyggnad och renovering, du finner det här nedan. Regelverket beslutades på styrelsemöte den 12 januari 2017.
Vad du får och inte får göra
Större jobb kräver bygganmälan
Vid renovering eller förändringar som exempelvis flytta väggar, flytta kök, renovera badrum, arbete under ytskikt (bilning), elinstallationer, rörarbete ska du göra en bygganmälan till styrelsen. Kontakta styrelsen och beskriv vad du ska göra så återkommer vi med vad vi behöver för underlag. Om det är ett större jobb så kan det krävas att extern part granskar bygganmälan och även inspekterar när arbetet är utfört och då är det alltid den boende som står för alla kostnader.
Enklare jobb kräver bara dialog
Om du önskar installera luftkonditionering, parabolantenn, persienner, markis, trädäck eller glasa in balkongen behövs inte en bygganmälan enligt vad som beskrivs nedan, men du ska kontakta styrelsen för en dialog och för att få reda på om speciella förutsättningar gäller.
Se även denna webbsida angående inglasning av balkong.
Detta får du inte göra
Du får inte göra några ingrepp på värme eller ventilationssystem, till exempel flytta ventil, stänga ventil, ta bort element etcetera. Du får inte ansluta köks- eller badrumsfläkt direkt till ventilationskanalen.
All förändring som påverkar fastighetens yttre är förbjuden. Du får inte göra ingrepp i en bärande konstruktion om åtgärden kan anses vara till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen.
Ombyggnad som kräver en bygganmälan
Bygganmälan: Underlag som behövs
En bygganmälan måste alltid lämnas till styrelsen innan arbetet påbörjas.
Utlåtande | Vid behov utlåtande från extern part som granskat ombyggnaden. |
Behörig entreprenör | Arbetet som rör el, vatten, avlopp, tätskikt i våtutrymme med mera ska utföras av behörig firma/installatör. Styrelsen vill ha uppgifter om vilka entreprenörer som ska anlitas. |
Certifikat | Kopia av el- och våtrumscertifikat för de företag/hantverkare som anlitas bifogas bygganmälan. |
Bygglov | Beroende på ombyggnadens art kan det också krävas bygglov eller andra tillstånd. Dessa tillstånd ska i så fall bifogas bygganmälan. Läs mer på Stockholms stad > Bostad & Miljö > Bygglov |
Observera att ingen ombyggnad får påbörjas innan styrelsen godkänt arbetet.
Efterbesiktning
En efterbesiktning ska genomföras efter arbetet har slutförts. Meddela därför styrelsen när förändringen är genomförd. Omfattningen av efterbesiktningen beror helt på omfattningen av ditt byggprojekt. En enkel besiktning kan styrelsen göra själv, medan mer komplexa besiktningar kräver expertis. Om styrelsen gör bedömningen att expertis behövs debiteras du denna kostnad.
Ansvarsförsäkring och certifiering
Tänk på att du måste se till att entreprenörer du anlitar har en ansvarsförsäkring.
Samtliga installationer ska utföras fackmannamässigt av auktoriserade företag och hantverkare. Kopia av el- och våtrumscertifikat för de hantverkare som anlitas bifogas bygganmälan.
Vattenavstängning
Krävs vattenavstängning ska du kontakta styrelsen två veckor innan önskad avstängning. Den tid som föreningens fastighetsförvaltare Driftia avsätter för detta debiteras dig som begär vattenavstängning.
Tänk på din granne
Ljudliga renoveringar kan utföras vardagar mellan 08:00 och 20:00 och helgdagar mellan 10:00 och 17:00. Tänk på att visa respekt för övriga boende i huset genom att städa undan i trappor, entréer och hissen i samband med renovering. Sätt gärna upp informationslappar i ditt eget och omgärdande trapphus
Skrymmande byggavfall, till exempel Big Bag, som placeras utanför fastigheten kräver polistillstånd. Läs mer på Stockholms stad företag > Regler & Ansvar > Använda offentlig plats – ansök om tillstånd.
Checklista
- Ingen renovering/ombyggnad påbörjas innan styrelsens godkännande
- Tänk på ansvarsförsäkring och certifieringar
- Arbetet måste vara fackmannamässigt utfört
- Bygganmälan måste alltid lämnas till styrelsen. Bifoga planritning, kopior av certifikat och beslut om bygglov/bygganmälan om så krävs.
- Informera övriga boende i huset om renoveringen
- Respektera renoveringstiderna
- Städa efter dig och dina hantverkare
- Slutbesiktning görs efter färdig renovering
Kontakt
Styrelsen Brf Almagrundet 1
Vingavägen 7, 121 32 Enskededalen
info@brfalmagrundet1.se
Planritningar för alla lägenheter i pdf-format
Observera att detta inte är exakta ritningar.
Du kan beställa mer detaljerade ritningar från styrelsen.